ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 5/12/03

Posted by WebTeam (195.134.64.153) on December 04, 2003 at 17:15:03:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΜΕ (ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 25/10)
ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Η χρονιά που διανύουμε είναι κρίσιμη για το μέλλον και την προοπτική των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Και αυτό γιατί από την αρχή της η Ελληνική κυβέρνηση έδειξε τους σκοπούς της. Να προωθήσει πιο επιθετικά την πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Να προωθήσει την υποβάθμιση των σπουδών και της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων. Μια πολιτική που ξεκινά από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, για πανεπιστήμια «παραμάγαζα» των επιχειρήσεων, που θα βγάζουν απόφοιτους εύκολα προσαρμόσιμους στις απαιτήσεις της αγοράς, για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Άλλωστε στη σύνοδο του Βερολίνου συζητήθηκε η προοπτική υπαγωγής της ανώτατης εκπαίδευσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (GATT.), ως εμπόρευμα
Η κεντρική αυτή πολιτική της ΕΕ, για την ανώτατη εκπαίδευση και την προοπτική των αποφοίτων, προωθείται από την κυβέρνηση με:
-Τις αποφάσεις της συνόδου των υπουργών παιδείας στο Βερολίνο.
-Το νέο πολυνομοσχέδιο για την Αξιολόγηση, τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης, το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο και τα Μεταπτυχιακά.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει σα σκοπό να καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή το νέο αυτό πολυνομοσχέδιο (πιθανά στις 5 Δεκέμβρη), ενώ θα ξεκινήσει διάλογο με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, για τον τρόπο χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ:
-Η ιδιωτικοποίηση της Αν. Εκπαίδευσης με την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας των Πανεπιστημίων, την ανταγωνιστικότητα που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων. ( το πρώτο ν/σ που μιλάει ανοιχτά για δίδακτρα )
-Η εφαρμογή των δυο κύκλων σπουδών. Ο πρώτος κύκλος, ο προπτυχιακός που καταλήγει σε Bachelor, με σκόρπιες γνώσεις και πτυχίο χωρίς δικαιώματα. Ο δεύτερος κύκλος, μεταπτυχιακός, που δίνει το Master και παρέχει συμπλήρωμα γνώσεων επιστημονικής ειδίκευσης, για λίγους και με δίδακτρα.
-Οι πιστωτικές μονάδες. Αντί για επιστημονική ειδίκευση θα μαζεύουμε σκόρπιες γνώσεις με πιστωτικές μονάδες. Θα αναγκάζουν τους φοιτητές στο κυνήγι μονάδων και δεξιοτήτων, στα πλαίσια ενός «ελεύθερου» προγράμματος σπουδών.
-Η στροφής στη κατάρτιση με ημερομηνία λήξης. Με τη λειτουργία των ΙΔΒΕ, προωθούνται οι μίας χρήσης γνώσεις αντί για την επιστημονική γνώση. Καταδικάζουν τους απόφοιτους στη Δια βίου επανακατάρτιση, ανάμεσα σε μικρά διαλύματα εργασίας.
-Ο παραπάνω έλεγχο των ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις.(αξιολόγηση και τα ΙΔΒΕ)

Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ..
Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση επί της ουσίας των δαπανών για τα πανεπιστήμια. Η υποχρηματοδότηση έχει σαν αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ιδρυμάτων, αλλά και τη συρρίκνωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδεία. Η κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης, τα χαμηλού επιπέδου και ποιότητας συγγράμματα, τα οποία συχνά πληρώνουμε, και οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, είναι λίγες μόνο από τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ
Αυτοί που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, δεν είναι άγνωστοι. Είναι η κυβέρνηση, μαζί με όσους συμβάλουν και συνηγορούν στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι οι ίδιοι που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, συρρικνώνουν τους μισθούς των γονιών μας, που μας καταδικάζουν στην εργασιακή περιπλάνηση και την ανεργία.
Αντίπαλο δέος σε αυτή την πολιτική μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν οι αγώνες μας. Η κοινή δράση και συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το λαό.
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.
Ξεχωριστή σημασία στον αγώνα μας έχουν τα αιτήματα, που βρίσκονται σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Αιτήματα που βοηθούν την κοινή δράση και τον αγώνα των φοιτητών , με τους εργαζόμενους και κομμάτια καθηγητών. Η ελπίδα βρίσκεται στη κοινή δράση με όλο το λαό γιατί τελικά η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού.
Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συντονιστούμε, να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα μας.
Απαιτούμε:
- Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Βερολίνου και της Μπολόνια
- Να αποσυρθεί το ν/σ για την αξιολόγηση, τα ΙΔΒΕ, το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο και τα Μεταπτυχιακά.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την υπαγωγή της στα συμφέροντα του κεφαλαίου
- Όχι στην υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων που εξισώνονται με bachelor
Διεκδικούμε:
- Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις ιδρυμάτων και σχολών
- Επιστημονική ειδίκευση μέσα στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου, χωρίς δίδακτρα που θα οδηγούν σε διδακτορικό. Πτυχίο για δουλειά με δικαιώματα για όλους
- Ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τη διεύρυνση της γνώσης
- Δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα για όλους
- Έρευνα κρατικά χρηματοδοτούμενη προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι των μονοπωλίων
- Αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και κάλυψη των ελλείψεων σε υποδομή και προσωπικό
- Τα χρήματα από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και να χρησιμοποιηθούν για τις πραγματικές ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης
- Αύξηση του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού, των αποδοχών και των συντάξεών τους, ώστε να είναι αποκλειστικής απασχόλησης.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ
- Παράσταση διαμαρτυρίας στις 4/12 στην Πρυτανεία για τον απαράδεκτο εμπαιγμό και την έλλειψη ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο ΚΤΙΡΙΑΚΟ πρόβλημα.
- Συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών ΕΜΜΕ στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 5/12 ενάντια στο ν/σ που κατά τα φαινόμενα θα κατατεθεί εκείνη τη μέρα για την Αξιολόγηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ταυτόχρονο κάλεσμα σε συμμετοχή των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων στο χώρο του Πανεπιστημίου.
- Αναστολή της λειτουργίας της σχολής στις 5/12, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε διοικητικό επίπεδο (το κτίριο της Καλαμιώτου όσο και η Γραμματεία θα παραμείνουν κλειστά).
- Συγκρότηση και ενεργοποίηση πολιτιστικών ομάδων στα πλαίσια του Συλλόγου.
[ Πίνακας Ανακοινώσεων ] [ Βοήθεια (FAQ) ]